Raw food
10 May 2010

Mitt intresse för raw food startade någon gång under januari 2008 efter att ha följt Steve Pavlinas 30 days raw. Ett halvhjärtat 1-2 veckors försök gjordes efter att ha läst hela hans 30 dagars journal. Jag gick igenom några “detox-besvär” i form av dålig mage, andedräkt och huvudvärk. Men av någon anledning som sedan länge lämnat mitt minne varade det bara 1-2 veckor. Dock har min frukost under ungefär 50% av tiden sedan dess bestått av gröna smothies (4 bananer och 1-2 dl fryst spenat). Under 2009 gjordes ytterligare ett försök till att testa på raw food efter att jag läst Erika Palmcrantz – Raw food på svenska. Men inte heller det räckte för att förbereda mig på den omställning som krävs för att byta kosthållning till raw food. Nu så här i efterhand så förstår jag att det blev för lite kalorier på tallriken, för jag var konstant hungrig under den 1-3 veckors period jag labbade med de olika raw food recept. Som vanligt i en kokbok var recepten skrivna för barnportioner. Jag åt åtminstone dubbla portioner ifrån denna bok.

2010 var det dags igen, så under mars/april månad läste jag igenom Brendan BraziersThrive Fitness. Fick ganska snabbt förtroende för honom. En person som är professionell idrotts-man och får bra resultat i tävlingar borde ju inte ha helt fel. Dock tickade några varnings klockor när han skulle ha så mycket “underliga” saker i sina måltider så som carob, hampa, spirulina, dulse, maca, chlorella, acai, salba och yerba maté. Ännu högre tickade klockorna när jag såg vad allt kostade, men beställde iallafall hem en batch med grejer för en tusing. Var ju bara tvungen att testa några av hans smothies. Men efter att bara ha öppnat några av påsarna så ångrade jag mig, det luktade ju inte tårta precis. Ännu mer ångrade jag mig efter att ha smakat den första smothien som nästan innehöll alla special ingredienserna. Tog en klunk och hällde ut resten. Begriper inte hur någon kan dricka det där, eller om hans pulver ingredienser smakar annorlunda av någon anledning. Det blev lite experimenterande med att utelämna några av ingredienserna och blanda i mer banan för att maskera smaken. Men lyckades inte hitta den felande länken innan jag hittade Dr Douglas Grahams – The 80/10/10 diet (tack för tipset Marcus).

Efter att bara ha läst ett kapitel och bläddrat runt lite i boken förstod jag att det var det här jag letat efter. Att äta den kost som vi människor var designade för innan vi lyckades förstöra vår kosthållning genom att “uppfinna” elden. Med en gång så åkte “pulver-lådan” in i ett skåp, bänken fylldes med massor av frukt, kylen med sallad och ännu mer frukt. Detta följdes av 2-3 veckor av experimenterande för att få lite känsla för olika typer av måltider, nya frukter och nya gröna blad. Under denna tid var ungefär 5 av 25 måltider “lagad mat”.

“Detox-symptom” visade sig lite annorlunda denna gång än 2008 och 2009. Magen blev riktigt arg på mig dom första två dagarna (i jämförelse med en hel vecka 2008, då var den förbannad). Efter dom dagarna så blev den bättre än vad den varit på flera år. Under några dagar då och då, framförallt första veckan, blev jag lite yr och världen såg lite dimmig ut. Det mest irriterande var dock att jag fick torr hy, framförallt på händerna. Detta kom och gick ungefär i takt med att jag åt lagad mat.

Nu börjar jag känna mig laddad inför att köra en 30 dagars försöks period. Har bara två problem att lösa först, brukar äta ute tillsammans med några kompisar 1-2 gånger i veckan. Och har inte bestämt mig ännu om jag vill vara ännu besvärligare kompis än jag redan är som vegetarian. Blir kanske att börja på Lördag efter att ha gett mig själv “lagad-mat” dispens på fredagen.

Det andra problemet är att det är dyrt, med nuvarande kalkyl så blir det en matkassa på 200*30=6000 kronor. En månad är det ju inga problem att lägga ut dom pengarna, men att för alltid äta denna kost så kommer det blir lite för dyrt. Åtminstone i min nuvarande ekonomiska situation, då jag bara har betalat för 4-8 dagars jobb per månad. Men jag är så nyfiken på de kortsiktiga positiva effekterna, så det bara måste gå. Har än så länge egentligen bara fått smaka på dom dåliga effekterna.

Links

Swedish raw food forum/community
http://greenroomsverige.ning.com/